2018.11.23.

2018. november 23-án Magyarország szöuli nagykövete, Dr. Csoma Mózes és Kálmán Andrea kulturális tanácsos részt vett a Daeguban megrendezett Daegu-Gyeongbuk International Exchange Association (DGIEA) éves ünnepségén. A kb. 1000 fő részvételével lezajlott eseményen a megjelent nagykövetek találkoztak a Daeguban működő baráti társaságokkal is.

 

 

2018.11.23.

2018. november 23-án Dr. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, a Fővárosi Közgyűlés Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke Szöulban tárgyalt a Szöuli Önkormányzat kulturális ügyekért felelős polgármester helyettesével Seo Jeong Hyup úrral. A szöuli magyar nagykövetséget Dr. Csoma Mózes nagykövet úr és Dr. Hamar Balázs első beosztott diplomata képviselte az eseményen.

 

 

2018.11.20

2018. november 20-án Magyarország szöuli nagykövete, Dr. Csoma Mózes üdvözlő látogatást tett a Joongang Daily című napilap szerkesztőségében. A nagykövet urat és feleségét Mr. Ryu Kwon-ha vezérigazgató fogadta a napilap szerkesztőségében.  

 

2018.11.19.

2018. november 19-én Magyarország szöuli nagykövete, Dr. Csoma Mózes az Ewha Egyetem Koreanisztika Tanszékének és Koreai Kultúra Intézetének közös felkérésére „Magyarország és a koreai háború” címmel koreai nyelvű előadást tartott az egyetem hallgatóinak. Az esemény házigazdája Prof. Jung Byung-joon, az egyetem Koreai Kultúra Intézetének igazgatója volt.

 

2018.11.18.

A „The Gaon” társaság november 11-i (Márton napi) a szöuli Millennium Hilton Hotel báltermében tartott zenés-táncos-gasztro gála rendezvényén Magyarország volt a díszvendég.

A „Sparkling Hungary” elnevezésű est fénypontja a Budapesti Operettszínház művészeinek, Kardffy Aisha és Laki Péter szubrett-táncos komikus páros előadása volt, akik híres operett részleteket adtak elő, a közönség ritmusos tapsával kísérve.

Fellépésük végén csárdás lépéseket tanítottak az illusztris vendégeknek – akik egyébként maguk is a Gaon társastánc klub tagjai – politikusok, orvosok, ügyvédek, egyetemi professzorok.

Magyarország Szöuli Nagykövetségének közreműködésével és támogatásával megvalósult rendezvényen Gál Helga, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsadója vetített előadásban mutatta be a magyar borkultúrát és a vacsora során felszolgált hat féle magyar bort.

A gondosan kiválasztott borokhoz, azok ízeit leginkább kidomborító fogásokat készítettek a Hilton Millenium Hotel szakácsai, amelyhez a szakácstréning receptjei, illetve a nagykövetség szakácsa nyújtottak segítséget. A magyar libamáj és paprika is szerepet kapott a hat fogásos menüben.

Bemutatásra került a 17400 éves selymes ízű, természetes, szénsavmentes, magyar Primus ásványvíz is, melynek dél-koreai exportra történő bevezetésére készülünk.

Az est során Dr. Csoma Mózes nagykövet koreai nyelvű köszöntőjében a Koreai-félsziget és Magyarország 1892-ig (az Osztrák-Magyar Monarchia által kötött barátsági szerződésig) visszanyúló kapcsolatait hangsúlyozta, a társaság részéről pedig Choi Joong-sup úr, a The Gaon klub elnöke és Mr. Kwon Okyu, volt miniszterelnök-helyettes köszöntötték a 130 fős közönséget. Magyarország Szöuli Nagykövetségét Kálmán Andrea főszervező kulturális diplomata mellett Dr. Hamar Balázs első beosztott, Csorba Katalin külgazdasági attasé, valamint Dr. Szelezsán Anett konzul képviselte az eseményen.

 

 

2018.10.24.

2018. október 24-én este Dr. Csoma Mózes szöuli nagykövet rezidenciáján látta vendégül a Koreai Köztársaság korábbi Magyarországra akkreditált nagyköveteit és kulturális diplomatáit. A baráti vacsorán részt vett Suh Dae-won, Lee Ho-jin és Eom Shock-jong korábbi nagykövet, valamint Kwon Young-sup és Kim Jae-hwan, a budapesti Koreai Kulturális Központ korábbi igazgatója. A szöuli magyar nagykövetség munkatársai közül Dr. Hamar Balázs első beosztott diplomata és Kálmán Andrea kulturális tanácsos vett részt az eseményen. 

 

2018.10.18.

Dr. Csoma Mózes szöuli magyar nagykövet 2018. október 18-án hivatalában fogadta Mr. Youn Ye-hee, Mr. Seo Tae-woon és Mr. Yoon Donjin urakat, a koreai vasúttársaság (KORAIL) képviselőit. A megbeszélések során szó esett a kétoldalú együttműködés további fejlesztéséről, valamint a magyar-koreai diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulójának közös megünnepléséről is.

 

2018.10.10.

2018. október 10-én az "EU goes to school" program részeként a szöuli magyar nagykövetség részéről Dr. Csoma Mózes nagykövet és Dr. Hamar Balázs elsőbeosztott diplomata ellátogatott a Changmun Középiskolába. Az első előadás során Hamar úr angol nyelvű prezentációjában bemutatta az EU fejlődését és szervezetét, a második előadásban pedig a nagykövet úr koreai nyelven ismertette Magyarország történelmét és a magyar-koreai kapcsolatokat.

 

 

2018.10.08.

2018. október 8-án Dr. Csoma Mózes szöuli magyar nagykövet átadta megbízólevelét Mun Dzse In államfőnek a Kék Házban. A nagykövet urat felesége, Nam Sunmi, valamint Dr. Hamar Balázs első beosztott diplomata és Kálmán Andrea kulturális tanácsos kísérték el az eseményre. (Képek forrása: Yonhap News)

 

 

 

2018.09.20.

2018. szeptember 20-án Dr. Csoma Mózes nagykövet részt vett a szöuli Nemzeti Hangül Múzeum új időszaki kiállításának megnyitóján, amelynek témája a koreai egy- és többnyelvű szótárak fejlődésének bemutatása.

Az első magyar-koreai szótár 1957-ben jelent meg, amelynek szerkesztője és kidolgozója Dr. Sövény Aladár (1914-1980) úttörő magyar koreanista volt.

 

 

 

2018.09.19.

Magyarország a hetedik legkedveltebb befektetési célpont a világon

Magyarország világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése szerint - mondta Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. A magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában Magyarország szintén az élvonalban, a 16. helyen áll. Az országot a gazdasági környezet teszi vonzóvá a befektetők számára, itt található Európán belül az egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó, a legalacsonyabb társasági adó és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken.

 

2018.09.18.

Jónás Vera énekes-dalszerző és zenekara szeptember 13-án a szöuli Hongdae egyetemi negyedben, a Cafe Unplugged klubban adott nagysikerű koncertet. A zenekar idei meghívása a tavalyi Zandari Festa-n való sikeres bemutatkozásnak volt köszönhető. Magyarország Szöuli Nagykövetségét Kálmán Andrea kulturális tanácsos és Csorba Katalin külgazdasági attasé képviselte az eseményen.

 

2018.09.18.

 

Az egykori olimpikonok látogatása a szöuli Jamsil Stadionban

2018. szeptember 18-án a Magyar Olimpiai Bizottság és Magyarország Szöuli Nagykövetségének szervezésében Gyulay Zsolt, Dr. Ábrahám Attila, Hódosi Sándor, Fábián László olimpikonok, valamint Szűcs István paraolimpikon látogatást tett a 30 évvel ezelőtti olimpia központi helyszínén, a szöuli Jamsil Stadionban. A veterán sportolok megtekintették a stadion olimpiai múzeumát, majd a központi kivetítőn megnézték versenyszámaik egykori felvételeit és meghallgatták a magyar himnuszt. Magyarország Szöuli Nagykövetségét Kálmán Andrea főszervező kulturális diplomata mellett Dr. Csoma Mózes nagykövet, Dr. Hamar Balázs első beosztott diplomata, valamint Dr. Szelezsán Anett konzul képviselte.

 

 

2018.09.17.

 

A Szöuli Olimpia és Paralimpia 30. évfordulója alkalmából 2018. szeptember 17-én öt egykori magyar olimpikon (Gyulay Zsolt, Dr. Ábrahám Attila, Hódosi Sándor, Fábián László, és Szűcs István paraolimpikon) vett részt a Koreai Sport Promociós Alapítvány (KSPO)  által szervezett megemlékezésén. Az ünnepélyes esemény során beszédet mondott Schmitt Pál, Magyarország volt köztársasági elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsága tagja, valamint részt vett Dr. Aján Tamás veterán sportdiplomata, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli főtitkára. Magyarország Szöuli Nagykövetségét Dr. Csoma Mózes nagykövet és Kálmán Andrea kulturális diplomata képviselte.

 

2018.09.16.

Az idei „Study in Europe Fair (SiEF)” szeptember 15-16-án a szöuli COEX-ben került megrendezésre. (www.studyineuropefairs.co.kr)

A Tempus Közalapítvány együttműködésével kialakított „Study in Hungary” arculatú nagykövetségi stand mellett négy magyar egyetem (Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Állatorvostudományi Egyetem) vett részt. A szeminárium teremben Dr. Csoma Mózes nagykövet „Study in Hungary” című, koreai nyelvű előadásában a magyarországi továbbtanulási és ösztöndíj lehetőségekre hívta fel a figyelmet. „Medical Studies in Europe – with the example of Hungary” címmel pedig Dr. Hamar Balázs tartott egy átfogó előadást az európai orvosképzésről. A Chosun TV szeptember 15-i esti híradója így számolt be az eseményekről, benne a magyar standról: http://naver.me/x8TlzZlj

Az idei szöuli európai felsőoktatási vásárt roadshow előzte meg két vidéki nagyvárosban (Daegu, Kyungbook Nemzeti Egyetemen – szeptember 7., Busan, BEXCO – szeptember 8-9), amelyen összesen 6 felsőoktatási intézmény vett részt, köztük az Állatorvostudományi Egyetem.  

 

 

2018.08.24.

Tisztelt Honfitársaink!

Felhívjuk az utazni vágyók figyelmét, hogy a nyári időszakban előfordulhatnak személyi sérülésekkel és anyagi károkkal is járó tájfunok (aktuálisan a Soulik és a Cimarron nevű tájfunok érték el a félsziget térségét), heves esőzések, földcsuszamlások. Kísérjék figyelemmel a kapcsolódó híradásokat, és a Koreai Meteorológiai Szolgálat weboldalán található tanácsokat. A kényelmetlenségek elkerülése érdekében szintén érdemes nyomon követni a légitársaságok, repülőterek, vagy a Korail aktuális tájékoztatását az esetleges menetrend változások, járattörlések kapcsán. Javasoljuk, hogy elutazás előtt regisztráljanak konzuli védelemre a https://konzved.mfa.gov.hu/ honlapon.

Mindenkinek kellemes utazást kívánunk!

 

2018.08.17.

Augusztus 17-én a nagyköveti rezidencián tartottuk meg a „Pre-Departure Event” és „Alumni találkozó” elnevezésű összevont rendezvényünket. Az eseményen 25 diák vett részt, akik magyar állami ösztöndíjjal vagy önköltséges alapon kezdik meg hamarosan tanulmányaikat magyarországi felsőoktatási intézményekben, vagy éppen befejezték ott.

Dr. Hamar Balázs ideiglenes ügyvivő köszöntötte a diákokat, majd SONG Mi-Hwa oktatási tanácsadó, a National Institute for International Education (NIIED) képviseletében adott adminisztratív és praktikus tanácsokat. Ezt követően egy 2016-os Stipendium Hungaricum ösztöndíjas diák, SON Seongcheol tartott élménybeszámolót a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett tanulmányairól és Budapesten töltött éveiről. A szakmai részt követő fogadáson a résztvevők belekóstolhattak a magyar gasztronómiába és kötetlen formában megismerkedhettek azonos szakterületen végzett vagy tovább tanuló, esetleg azonos városba vagy egyetemre készülő társaikkal.

 

2018.07.25.

A Nyíregyházi Cantemus Kórus újabb sikerei Koreában

 

Gratulálunk a Nyíregyházi Cantemus Kórusnak és Szabó Dénes karnagy úrnak az augusztus 18-20. között a koreai Jeju szigeten megrendezett nemzetközi kórusversenyen („World Youth Choral Festival and Competition in Jeju”) elért fantasztikus eredményekhez:

Egyházi művek kategória: 1. helyezett (Gold Prize)

Világi művek kategória: 1. helyezett (Gold Prize)

A kórusverseny Nagydíja (Grand Prix)

 

A tavalyi kéthetes koreai turné után a 40 fős kórus idén négy napot töltött Korea szubtrópusi szigetén, Jeju-n.

Az augusztusban Nyíregyházán megrendezésre kerülő XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak koreai résztvevője is lesz.

A magyar-koreai kóruskapcsolatok tovább folytatódnak…

 

 

 

2018.03. 21.

 

A „Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada” című kiállítást koreai fordítás kíséretében március 7. és április 30. között hét helyszínen mutatjuk be Ázsia legnagyobb protestáns közösségével rendelkező Dél-Koreában.

A kiállítás szabadon megtekinthető az alábbi helyszíneken az adott időszakban:

Full Gospel Church Yeoido, Szöul: március 7-12.

Presbyterian University and Theological Seminary (PUTS), Szöul: március 14-20.

Yonsei University, Szöul: március 22-28.

Presbyterian Church of Korea, Szöul: március 30. – április 5.

Ehwa Woman’s University, Szöul: április 9-15.

Keimyung University, Daegu: április 18-24.

Pomo Church, Daegu: április 26-30.

A kiállítás kísérőrendezvényei:

Pálúr János organ concert:

április 18. (szerda) 17:00-17:30 Adams Chapel, Keimyung University, Daegu

április 19. (csütörtök) 19:30-20:30 Kyung-Jik Han Memorial Chapel, Presbyterian University and Theological Seminary (PUTS), Szöul

április 20. (péntek) 20:40-21:00 Main Sanctuary, Full Gospel Church Yeoido, Szöul

Dr. Kovács Ábrahám (egyetmi docens, Debreceni Református Hittudományi Egyetem) előadásai:

április 10. (kedd) 9:30-11:00 Soyang Ju GiCheul Memorial Building #606, Presbyterian University and Theological Seminary (PUTS), Szöul (English with Korean translation)

április 12. (csütörtök) 19:00-21:00 ECC B3 Daesan Gallery, Ehwa Woman’s University, Szöul

Dr. Kovács Ábrahám (egyetemi docens, Debreceni Református Hittudományi Egyetem) prédikációja:

április 15. (vasárnap) 11:00-12:00 University Church, Ehwa Woman’s University, Szöul

 

2018.03.21.

A pyeongchangi téli paralimpiai játékokon részt vett magyar csapat tagjai a hazaindulás előtt ellátogattak a magyar nagyköveti rezidenciára, ahol Csaba Gábor nagykövet úr köszöntötte a sportolókat és sportvezetőket.

 

2018.03.09.

Március 8-án az új-zélandi, az amerikai és a kazah himnusz mellett felcsendült a magyar Himnusz is a Pyeongchangi Paralimpiai Faluban és ünnepélyes keretek között felvonták a négy nemzet zászlaját. Az ünnepségen részt vettek a magyar színekben versenyző atlétáink, Lőrincz Krisztina (biatlon és sífutás), Balogh Zsolt (alpesi sí) és guide-ja, Bocsi Bence, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői. A nagykövetséget Kálmán Andrea, a téli olimpián és paralimpián való magyar részvétel támogatásáért felelős diplomata képviselte, aki a külképviselet nevében pogácsával, kürtős kaláccsal és magyaros díszítésű mézeskaláccsal köszöntötte a magyar csapatot.

 

2018.03.07.

Ismét van kiért szurkolni!! Megérkeztek Koreába a Magyar Paralimpiai Csapat tagjai, akiket a nagykövetség munkatársai fogadtak. Hajrá Magyarok!!!

 

 

2018. 02.26.

Magyarország egy aranyéremmel az olimpiai éremtábla 21. helyén zárta a XXIII. Pyeongchangi Téli Olimpiai Játékokat. A férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó hazánk első aranyérmét szerezte a téli olimpiák történetében. A fenti összeállításból megtudhatják, hogy az egyes uniós tagállamok milyen eredménnyel végeztek a megmérettetésen. Folytatás négy év múlva, Pekingben! Addig is javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel a március 9-én kezdődő paralimpiai játékokat!

 

 

2018.02.09.

A Magyar Olimpiai Bizottság meghívására Csaba Gábor nagykövet, Sárdi Károly I. beosztott és Kálmán Andrea, a téli olimpián és paralimpián való magyar részvétel támogatásáért felelős diplomata 2018. február 8-án a Gangneungi Olimpiai Faluban részt vettek a Magyar Olimpiai Csapat ünnepélyes zászlófelvonásán, amelyen elhangzott a Himnusz is. Az ünnepségen a magyar sportolók mellett jelen volt Schmitt Pál és Gyurta Dániel NOB-tag, Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Vékássy Bálint MOB főtitkár, valamint a magyar sajtó képviselői is. Az esemény után a nagykövetség küldöttsége ellátogatott az olimpiai faluban található magyar csapatirodába, ahol a nagykövetet fogadta Kulcsár Krisztián MOB-elnök úr és Vékássy Bálint főtitkár úr. A nagykövetség részéről pogácsával, kürtős kaláccsal és külön az olimpiára készíttetett magyaros díszítésű mézeskaláccsal köszöntöttük a magyar csapatot.

Fotók: Szalmás Péter/MOB

2018. 02.09.

A V4 és a Koreai Köztársaság között zajló Tudáscsere Program keretében a visegrádi országok delegációi 2018. február 5-9. között Dél-Koreában tanulmányozzák a technológiai transzferrel kapcsolatos koreai tapasztalatokat. A nyitónapon az „Interim Reporting Seminar” keretében a V4-es magyar elnökség nevében Csaba Gábor nagykövet köszöntötte a részvevőket. Magyar részről a koordinációs feladatokat ellátó Dr. Vass-Salazar Mária, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztály vezetője mondott a megnyitón beszédet. A magyar küldöttség tagjaként a programon részt vett Spaller Endre, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kapcsolati elnökhelyettese is. A programsorozat magas szintű záróeseményére Budapesten kerül sor március 27-én.

 

2018.01.23.

Ünnepélyes fogadalmat tettek január 22-én a Dél-Koreába utazó magyar olimpiai és paralimpiai csapat tagjai. A sportolókat, sportvezetőket Áder János köztársasági elnök, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián az olimpiai, valamint Szabó László a paralimpiai bizottság elnöke köszöntötték. 

2018.01.16.

A köztársasági elnök 2018. április 8. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását. Az országgyűlési képviselők 2018. évi választásával kapcsolatos legfrissebb információkat a Nemzeti Választási Iroda honlapján követheti nyomon. Megkeresheti a szavazóhelyiséget, ahol leadhatja szavazatát, kérelmet nyújthat be a választáshoz kapcsolódóan vagy módosíthatja korábban benyújtott kérelmét. Ugyanitt tájékozódhat a külképviseleti szavazás mikéntjéről is. www.valasztas.hu

 

2018.01.16.

Az alábbiakban továbbítjuk az „EGYÜTT SZAVAL A NEMZET” című kezdeményezés szervezőinek felhívását:
2018. január 22-én ismét Együtt szaval a Nemzet!!!
Idén 29. alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A nemzeti megemlékezések hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, ápoljuk és továbbadjuk kultúránk tárgyi és szellemi értékeit.
Az évfordulón ötödik alkalommal nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezés indult „EGYÜTT SZAVAL A NEMZET” címmel.
A rendezvényről szóló hírlevelet és a rendezvényről kapcsolatos további információkat az alábbi linken találják: www.egyuttszavalanemzet.hu