Mire számítsak, ha a Koreai Köztársaságba szeretnék beutazni? 

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-től a Koreai Köztársaság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A Konzuli Szolgálat arra kéri az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy a járvány terjedése miatt csak abban az esetben látogassanak Dél-Koreába, amennyiben halaszthatatlan teendőjük van az országban.

A jelenlegi általános beutazási feltételek Magyarországról:

Az országba be lehet utazni, a beutazás 2021. szeptember 1-től már nem vízumhoz kötött, mivel a Koreai Köztársaság az átmenetileg felfüggesztett, a két ország között fennálló vízummentességi megállapodás végrehajtását ismét megkezdte. Tehát a magyar állampolgárok újra vízummentesen utazhatnak be az országba.

FIGYELEM! A vízummentesség visszaállítása nem jelenti a karanténkötelezettség alóli automatikus mentesülést! Kérjük, hogy az utazás tervezésekor legyenek erre tekintettel!

 

I. INDULÁS ELŐTTI TEENDŐK

1. 2021. szeptember 1-től bevezetésre került az ún. K-ETA rendszer, amelybe beutazást megelőzően kötelező regisztrálni. A K-ETA regisztráció lehetősége azoknak az állampolgároknak szól, akik egyébként vízummentesen utazhatnak be a Koreai Köztársaságba. A regisztráció online történik, visszaigazoláshoz kötött, a vízummentesség mellett is csak ennek birtokában tudnak beutazni a magyar állampolgárok. Regisztrálni a www.k-eta.go.kr honlapon, vagy a K-ETA elnevezésű telefonos applikáción keresztül lehet, legalább 24 órával a Dél-Koreába tartó repülőgépre történő beszállítást megelőzően. A rendszerben lehetőség van csoportos regisztrációra is, összesen 30 utas nevében.

A K-ETA engedély kérelmezésének díja 10,000,-KRW (kb. 2500,-Ft), érvényességi ideje pedig a jóváhagyástól számított 2 év, az érvényességi időn belüli beutazások számára tekintet nélkül. Azok az utasok, akik rendelkeznek az engedéllyel, mentesülnek az érkezéskor kötelezően kitöltendő ún. érkezési kártya benyújtása alól is.

A K-ETA regisztrációról készült ismertető kisfilm elérhető a YouTube-on:

https://youtu.be/h9v0xUQjEWU

 

2. Az elindulás időpontját megelőző maximum 48 órán belül elvégzett, negatív PCR teszteredményt tanúsító, angol vagy koreai nyelvű orvosi igazolás bemutatása szükséges, minden 6 éves kor fölötti utas esetén már a repülőgépbe történő beszállásnál

Oltottsággal járó kedvezmények: 2022. február 6-ig a kedvezmények felfüggesztésre kerültek, karantén alóli felmentés csak 3 esetben kérhető. Magas rangú külföldi köztisztviselők hivatalos célú beutazása, cégvezetők (alkalmazottak NEM!) üzleti célú beutazása és hozzátartozó temetésére utazás esetén.

A karantén alóli felmentést a koreai konzul bocsáthatja ki (isolation exemption waiver).

Tehát a karanténkötelezettség alóli felmentést Magyarországról indulva a Budapesti Koreai Nagykövetség konzuli részlegén kell kérni. Ennek kiadásában, kérelmezésében a magyar konzuli tisztviselő nem tud segítséget nyújtani.

 

II. A KARANTÉNSZABÁLYOK, BEUTAZÁST KÖVETŐ TEENDŐK ÉS TESZTELÉS

Minden beutazó KÖTELEZŐEN 10 napos karanténba kerül, továbbá kötelező letölteniük egy mobiltelefonos applikációt, amelyen egészségi állapotukról jelentenek, valamint meg kell adniuk lakcímüket és telefonszámukat, melyen a Koreai Köztársaságban tartózkodásuk ideje alatt elérhetőek. A reptéren az idegenrendészek azonnal ellenőrzik, hogy az utas által megadott szám működik-e. Amennyiben nem működik, a belépést megtagadják. Ha az app-on keresztül továbbított információk két egymást követő napon a koronavírus tüneteinek megjelenésére utalnak, a járványügyi hatóság felveszi az utassal a kapcsolatot, a szükséges lépések megtétele érdekében. A reptérről egy karanténszállóba viszik a beutazókat, ahol PCR tesztet végeznek és elhelyezik őket a lent részletezett, 10 napos FIZETŐS karanténban. Karantén alóli kivételes felmentés esetén csak ún. COVID-taxival (10- 80 USD, helyszíntől függően) vagy előre egyeztetett sofőrrel lehet elhagyni a karanténszállodát.

Tehát Dél-Korea minden beutazót, állampolgárságra és a tartózkodás hosszára tekintet nélkül 10 napos karantén alá helyez beutazását követően. Azok, akik rendelkeznek bejelentett lakcímmel a Koreai Köztársaságban, a karantén idejét otthonukban tölthetik el, akik nem, azoknak egy erre kijelölt létesítményben kell azt eltölteniük, a saját költségükre (ez 1.500.000,-KRW-t, azaz kb. 375.000,-Ft-ot jelent). Az alól felmentést kizárólag 3 esetben lehet kérni: házastárs vagy szülő temetésére történő beutazás, illetve fontos üzleti, célú beutazás esetén kizárólag cégvezetők számára (alkalmazottak NEM! jogosultak) lehetséges kérelmezni. 

A karanténkötelezettség alóli felmentést a budapesti Koreai Nagykövetség konzuli részlegén lehet kérelmezni. Időpontfoglalás: https://overseas.mofa.go.kr/hu-en/brd/m_9621/view.do?seq=758130

 

*Figyelem! Azok az utazók, akik beutazás előtt karantén alóli felmentésben részesülnek, abban az esetben, ha a Koreai Köztársaságba érkezésükkor vagy azt követően koronavírussal fertőzött személlyel kerülnek közvetlen kapcsolatba, a korábban kiadott felmentés ellenére is kötelesek eleget tenni a járványügyi hatóság karantént elrendelő határozatában foglaltaknak. Azt az esetet is ideértve, ha a repülőjáraton, amellyel érkeznek, olyan személy utazik, akinek a beutazáskor végzett PCR tesztje pozitív eredménnyel zárul. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy ebben az esetben az országba érkezéstől, illetve a kontaktkutatás alapjául szolgáló időponttól számított 10. napig tart a karanténkötelezettség, melyet az illetékes önkormányzat járványügyért felelős szervezeti egysége által megjelölt szálláshelyek valamelyikén kell eltölteni. Kereskedelmi szálláshelyen, hotelben a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint nem szállásolható el olyan személy, aki karanténkötelezettség hatálya alatt áll. Az ily módon elrendelt karantén időtartama nem rövidíthető le, abban az esetben sem, ha az érintett a karantén időszak vége előtt negatív PCR teszteredményt nyújt be az elrendelő hatósághoz. Ezt az sem befolyásolja, ha eredetileg a karantén időszakánál rövidebb ideig tartózkodott volna az érintett az országban. A karantén befejező napján történő elhagyásának feltétele, a megelőző napon elvégzett, negatív eredménnyel zárult PCR teszt.

Karantén eltöltése AirBnB szálláshelyen: a koreai járványügyi hatóság állásfoglalása szerint ez kizárólag abban az esetben lehetséges, ha a szálláshely erre külön engedélyt kap az illetékes kerületi önkormányzattól. Annak ellenőrzése, hogy ez szabályos és a szálláshely rendelkezik-e engedéllyel, az utas felelőssége. Az AirBnB szálláshely lefoglalása és a karanténkötelezettség ott történő eltöltése az utas döntése, ezért és az ebből eredő esetleges kellemetlenségekért ő tartozik felelősséggel.

A 10 napos karantén időszakot semmilyen módon nem lehet lerövidíteni!

Átesettséget igazoló magyar illetve EU védettségi igazolvánnyal NEM! lehet karanténmentesen beutazni a Koreai Köztársaságba. Egyelőre nem fogadja el az ország járványügyi hatósága az ilyen igazolásokat.

 

III. TRANZITÁLÁS A KOREAI KÖZTÁRSASÁGON KERESZTÜL

Az Incheon Nemzetközi Repülőtéren lehetséges tranzitálni, ennek feltétele meglévő menetjegy a csatlakozó járatra, illetve az, hogy az utas 24 órán belül elhagyja a repteret. Felhívjuk a figyelmet azonban, hogy nem lehetséges tranzitálni a Gimpo Nemzetközi Repülőtérre érkezve és az Incheon Nemzetközi Repülőtérről indulva, illetve fordítva sem, mert a két reptér egymástól távol helyezkedik el, a közöttük történő utazáshoz be kell lépni a Koreai Köztársaság területére, mely már nem minősül tranzitnak, azaz az utasnak kötelező eleget tennie a 14 napos karanténkötelezettségnek. Bővebb információt a következő honlapon találnak: https://incheonairport-blog.com/archives/3200

Kínába történő tranzitálás Szöulon (Incheonon) keresztül:

A kínai hatóságok mindössze egy országban engedélyeznek tranzitot belépés előtt, amennyiben nincsen közvetlen járat az adott országból. Abban az esetben, ha lehetséges úgynevezett csatlakozó járatokra jegyet foglalni, és a tranzit ideje nem haladja meg a 24 órát, az utasoknak nem kellene belépniük a Koreai Köztársaságba. Ebben az esetben a tranzit a koreai hatóságok részéről problémamentes lenne, azonban a kínai szabályoknak megfelelően újabb PCR és IgM tesztre van szükség a Koreai Köztársaságban, mint tranzit országban. Ezt a kínai hatóságok követelik meg, a tesztelési kötelezettség alól kizárólag tőlük kérhető felmentés, csakúgy, mint a továbbutazáshoz szükséges zöld kód.

Az Incheoni Nemzetközi Repülőtéren található ugyan egy tesztközpont, azonban ez a tranzitzónán kívül van. Ahhoz, hogy tesztet tudjanak ott végeztetni, az utasoknak be kell lépniük az országba. Amennyiben a lefoglalt járatok nem csatlakozó járatok, úgy az utasoknak egyébként is el kell hagyniuk a tranzit területét a Kínába tartó gépre történő becheckolás érdekében. Ezzel azonban vonatkozik rájuk a 14 napos karanténkötelezettség is, amely alól felmentés a Budapesti Koreai Nagykövetség konzuli részlegétől kérhető. Az Incheoni Nemzetközi Repülőtéren található tesztközpont honlapja itt található, tesztet csak előjegyzésre végeznek! https://www.airport.kr/ap_cnt/en/svc/covid19/medical/medical.do

A Koreai Köztársaságba történő belépés azzal is jár, hogy a koreai járványügyi szabályozás értelmében a belépéskor is el kell végezniük egy PCR-tesztet, amelynek az eredménye általában a következő napra érkezik meg. Addig, felmentés hiányában, karanténhotelben helyezik el az utasokat, amelynek díja a 14 napos karantén idejére KB. 550.000,-Ft-nak megfelelő 2.100.000,- KRW. Ebben az esetben azonban, mivel megkezdik a karantént az országban, a 14 napot kötelező letölteni. FIGYELEM! A 14 napos karanténból hamarabb abban az esetben sem engedik el az utasokat, ha a jegyük korábban induló gépre szól. Kivéve, ha rendelkeznek a fent említett karanténkötelezettség alóli felmentéssel, melynek kiállítása a Budapesti Koreai Nagykövetségen szolgálatot teljesítő konzul hatáskörébe tartozik. Honlapjuk: https://overseas.mofa.go.kr/hu-en/index.do

Ugyancsak erre van szükség ahhoz is, hogy a Dél-Koreába történő belépést követően eleget tudjanak tenni a kínai hatóságok által kötelezővé tett IgM és PCR-tesztek elvégzésének, ugyanis a koreai egészségügyi intézmények többsége főszabály szerint nem fogad olyan pácienseket, akik 14 napon belül külföldön jártak. Ezt lehet áthidalni a már említett karanténkötelezettség alóli felmentéssel. A tesztek költségesek, angol nyelvű igazolást az eredményről leghamarabb a mintavétel utáni következő napra állítanak ki. Addig szállodát is szükséges foglalni, amelyhez szintén kell a karanténkötelezettség alóli felmentés, mert alapesetben szállodák sem fogadhatnak olyan utast, aki 14 napon belül külföldön járt. A Kína felé tartó járatokra való foglalásnál tehát tekintettel kell lenni a tesztekhez szükséges időtartamra is! A kínai nagykövetség által elfogadott kórházak listája, melyekben lehetséges az említett tesztek elvégzése: http://kr.china-embassy.org/chn/lsfw/t1809084.htm

Érdemes arra is figyelni, hogy az Incheon Nemzetközi Repülőtér Szöultól 70 km-re található, tehát ha a városban található kórházak egyikét választják a teszt elvégzéséhez, a reptérre történő kijutásra is elegendő időt kell számolni.

 

IV. HAZAUTAZÁS MAGYARORSZÁGRA A KOREAI KÖZTÁRSASÁGBÓL

2020. június 1-től azok a külföldiek, akik hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal tartózkodnak az országban, amennyiben vissza szeretnének térni az országba, ún. visszatérési engedélyt kell, hogy kérelmezzenek a Koreai Bevándorlási Hivatal lakóhelyük szerint illetékes kirendeltségén, mielőtt elhagyják a Koreai Köztársaságot. https://www.immigration.go.kr/immigration_eng/index.do

Emellett kötelező egy olyan, angol vagy koreai nyelvű orvosi igazolás bemutatása is belépéskor, amely igazolja, hogy az utas nem mutat a koronavírusra utaló tüneteket. Amennyiben bármelyik hiányzik, a koreai idegenrendészet a beléptetést megtagadja, az utast pedig a következő járattal visszaküldik a kiindulási helyére.

A visszatérési engedély iránti kérelmet a Koreai Bevándorlási Hivatal lakóhely szerint illetékes irodájában lehet benyújtani. Amennyiben ennek hiányában hagyja el az országot a külföldi állampolgár, úgy a hatályos jogszabálynak megfelelően az idegenrendészeti regisztrációja (Alien Registration) törlésre kerül. Ezt követően csak újonnan igényelt vízum birtokában van lehetőség a beutazásra.

A visszatérési engedélyről bővebben: 

2021. december 28-tól azok számára, akik teljesen (azaz legalább 2 oltással, Janssen vakcina esetében egyszer) be vannak oltva és ezt okirattal tudják igazolni, lehetőség van többszöri visszatérésre jogosító, egy éves érvényességi idejű engedély kibocsátására, amely díjmentes.

Ehhez be kell nyújtani a kérelmet, az oltottságot igazoló okiratot ( kétadagos vakcina esetén a második oltás beadása után legalább 14, de legfeljebb 180 nappal, harmadik oltás megléte esetén az oltás beadásának napjától), az útlevél másolatát, ARC kártya másolatát és az ún. Notes for Re-entry and Consent Form of Confirmation nyomtatványt. A többszöri visszatérési engedély a beoltott, regisztrált külföldiek számára ingyenes.

További részletek a HiKorea weboldalon találhatók: https://www.hikorea.go.kr/cvlappl/CvlapplStep1.pt?ORGN_CVLAPPL_CD=J04#this

FIGYELEM! A visszatérési engedély nem mentesít a 48 órán belüli kötelező PCR teszt negatív eredményének bemutatása alól!

 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

 

V. ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK A KOREAI KÖZTÁRSASÁGBAN

A koreai kormány 2020. február 23-án felemelte a járványügyi készültségi szintet narancssárgáról vörösre, mely a legmagasabb szint. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok minden olyan intézkedést megtehetnek, amelyről azt gondolják, hogy a járvány terjedését akadályozhatja. Ilyen a gyülekezési jog korlátozása, az országba irányuló légiforgalom korlátozása és az oktatási intézmények bezárása. Az egész ország területén fokozott óvatosság és a higiénés, valamint járványügyi és közösségi távolságtartási szabályok maradéktalan betartása ajánlott. Szöulban és a várost körülvevő Gyeonggi-tartományban, illetve Incheon városban, valamint Jeiu-szigeten is szigorították a hatóságok a járvány gyorsabb terjedése miatt bevezetett intézkedéseket. A közösségi távolságtartás szintjét 4-esre emelték, amely ténylegesen a négyfokozatú skálán a legmagasabb fokozat. Az intézkedés egyelőre 2021. október 18-ig érvényes. Az ország többi részén 2021. július 12-től a közösségi távolságtartás 3-es szintje lépett életbe, néhány nagyvárosi régió, például Busan illetve Daejon kivételével, ahol a 4-es szint érvényes.

Dél-Koreában országszerte kötelező az arcot eltakaró maszk viselése minden létesítményben, tömegközlekedési eszközön, továbbá kötelező az arc utcán való elfedése is. A maszkviselési kötelezettséget megszegők bírságolhatók. A bírság összege 100.000,-KRW (kb. 25.000,-Ft).

2021. október 18-tól új szabályok kerültek bevezetésre. Ennek értelmében a fővárosi régióban, illetve a 4-es szintű szabályozással érintett egyéb országrészekben 18.00 óra után is 8 fő találkozhat, amennyiben ebből négyen legalább teljesen be vannak oltva. A 3-as szinttel érintett városokban 10 fő a megengedett az összejöveteleken, ha ebből legalább hatan teljesen be vannak oltva. Enyhítettek a kávézókat és éttermeket érintő szigorú szabályon is, október hónapban újra 22.00 óráig tarthatnak nyitva.

Az érvényben lévő közösségi távolságtartási szabályokat a járványügyi hatóság rendszeresen felülvizsgálja. Azok enyhítése november 9-től várható a kormányzati tájékoztatás szerint, a részletek még nem ismertek.

A tömegközlekedés működése az egész országban zavartalan. Azonban számos légitársaság felfüggesztette, illetve ritkábban üzemelteti járatait Dél-Koreába. Amennyiben az utazás mellett dönt, előzetesen tájékozódjon annál a légitársaságnál, amellyel utazni kíván.

A Dél-Koreában kezelt, nem koreai állampolgárságú koronavírus fertőzöttek kötelesek kezelésük teljes költségét megtéríteni. A koreai hatóságok emiatt javasolják, hogy az országba utazók rendelkezzenek olyan biztosítással, amely fedezi a tesztelés, illetve a COVID-19 megbetegedés kezelésének teljes költségét.

Amennyiben Ön a Koreai Köztársaságban tartózkodik és a vírusra utaló tünetek bármelyikét észleli saját magán, vagy utastársán, kérjük, haladéktalanul tárcsázza a Koreai Köztársaságban elérhető +82-2-1339-es, vagy a +82-2-1345-ös járványügyi hívószámot és tegyen eleget az ott kapott utasításban foglaltaknak.

Egyidejűleg legyen kedves Konzuli Szolgálatunkat is értesíteni a kialakult helyzetről a consulate.sel@mfa.gov.hu e-mail címen, vagy a +82-2-792-2105-ös telefonszámon.

A Koreai Köztársaságban fennálló járványügyi helyzetről a koreai járványügyi hatóság, a Korea Disease Control and Prevention Agency honlapján tájékozódhatnak: http://ncov.mohw.go.kr

 

VI. TOVÁBBI KÉRDÉS ESETÉN KIHEZ FORDULHATOK?

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Koreai Köztársaságban működő magyar külképviseletnek hatáskör hiányában nem áll módjában a koreai beutazási- és karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok és magyar-, vagy külföldi családtagjaik részére.

A fent ismertetett szabályok a járvány alakulásának függvényében gyorsan változhatnak. Ezzel összefüggésben mind a koreai, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amelyek megakadályozhatják az országok közötti akadálymentes utazást.

Hasznos információ a témában:

Az Incheon Nemzetközi Repülőtér koronavírusról szóló tájékoztató honlapja: https://www.airport.kr/ap_cnt/en/svc/covid19/checkin/checkin.do

A LOT légitársaság tájékoztatója: https://www.lot.com/kr/en/general-travel-advice

A tranzitálással kapcsolatos szabályokat a Konzuli Szolgálat utazási tanácsokat országonként megjelenítő honlapján olvashatják, a tranzit helye szerinti országról szóló információk között.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

 

Kérjük, hogy az utazást közvetlenül megelőzően ismételten tájékozódjon az aktuális szabályokról a hivatalos koreai forrásokból, és annak ismeretében mérlegelje az indulást vagy az utazás elhalasztását! Az utazással kapcsolatos döntés minden utazó egyéni felelőssége.