Tájékoztatás a védettségi igazolvány igényléséről külföldön beoltott magyar állampolgárok részére

 

2021. május 21-től az a magyar állampolgár, aki a Koreai Köztársaságban kapta meg a koronavírus elleni oltást, olyan vakcinával, amelyet Magyarország is elfogad, s erről a Koreai Köztársaság illetékes hatósága által kiállított hivatalos igazolással is rendelkezik, díjmentesen magyar védettségi igazolványt igényelhet:

- bármely magyarországi kormányablakban személyesen, vagy

- Ügyfélkapun keresztül.

 

A védettségi igazolványt a külföldön beoltott magyar állampolgár részére az illetékes hazai hatóság 15 napon belül állítja ki.

A kérelemhez csatolni kell a külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított, az oltás tényéről szóló magyar vagy angol nyelvű igazolását, ennek hiányában más idegen nyelvű igazolásának hiteles magyar fordítását, azzal, hogy az igazolásnak tartalmaznia kell a koronavírus elleni oltóanyag típusát (a továbbiakban: oltóanyag típusa), az oltás időpontját és helyét.

A kérelemhez szükséges megadni

 a természetes személyazonosító adatait,

 a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának okmányazonosítóját,

 a postai címét (a védettségi igazolvány kézbesítési címe) és

 ha azzal rendelkezik, a TAJ számát.

 

A kérelemben megküldött adatokat a hatóság - az igazolás megfelelősége esetén - az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben rögzíti.

A védettségi igazolványok külföldre történő kézbesítésének lehetőségéről a hazai hatóságok körében még folynak az egyeztetések, ezzel kapcsolatban a későbbiekben közlünk további információkat.

Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatása szerint a védettségi igazolvány az első külföldi oltás felvétele után kérelmezhető.