2017.04.07.

A TV Chosun reggeli műsorának(광화문의아침) idegen tájak kultúráját és szokásait bemutató reggeli adásának legújabb vendégszereplője április 5-én Magyarország volt. A TV Chosun stábját Csaba Gábor nagykövet úr és felesége fogadta a nagyköveti rezidencián. Ezúton is nagyon köszönjük a @hermancookie és a Café Gerbeaud támogatását!

2017.04.19.

Csaba Gábor nagykövet 2017. április 5-én megbeszélést folytatott Dél-Korea második legnagyobb városában, Busanban a szentgotthárdi üzemmel rendelkező Kiswire vállalat vezetésével, valamint felkereste a Magyarország iránt érdeklődő Sungwoo Hitech autóipari céget, és egyeztetett a KBS Busan televíziós csatorna igazgatójával. A program részeként a Busani Kereskedelmi és Iparkamara (BCCI) szervezésében a nagykövet előadást tartott a magyarországi befektetési környezetről a Koreai Köztársaság délkeleti régiójában működő vállalatok vezetőinek.

2017.04.20.

A nagykövetség, a Korea Foundation és a Pilgrim Mission Music Center szervezésében Dél-Koreában vendégszerepel a világhírű Nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus.
Április 14-én nagy sikerű koncertet adtak Bartók Béla műveiből a Szöul központjában található KF Gallery-ben, előző nap pedig a kórus közreműködésével Szabó Dénes karnagy a Kodály-módszerről tartott szemináriumot koreai zenetanároknak, kórusvezetőknek. Április 13-án Csaba Gábor nagykövet rezidenciáján fogadta a 40 fős kó...rust és a koncerteket megszervező koreai partnereket.
Húsvét vasárnap a kórus a Gwang Myeong protestáns közösség előtt lépett fel a húsvéti istentisztelettel összekötött rendezvényen. A 600 fős közönség többször visszatapsolta a magyar kórust.

Április 15-én Pyeongtaek városában, 17-én Jeonjuban adtak koncertet a Bartók- és Kodály-emlékév keretében.

A kórus kulturális diplomáciai missziója április 22-én Daeguban ér véget, addig még fellépnek Pohang, Gimhae és Jinju városokban.

További sok sikert kívánunk a Cantemus Kórusnak!

2017.06.20.

Június 3-4-én a „Seoullo”-n tartottuk 16 EU-s tagállam részvételével a „Eurovillage: Green Bridge to Europe” fesztivált. Fellépett a Békéscsabai Balassi Táncegyüttes, akik táncházat is tartottak. A magyar sátorban különböző programokkal vártuk az érdeklődőket: Rubik kocka verseny Csaba Gábor nagykövet úrral, Herman Ingrid (a szöuli „Herman Cookies”) mézeskalács díszítő bemutatója, magyar bor, Unicum és Pálinka kóstoló, ezenkívül a gyerekek magyaros motívumokat színezhettek, valamint mindkét napon elérhető volt a „Ki tud többet Magyarországról” kvízjáték.

2017.07.30.

https://www.youtube.com/watch?v=ac2pMHQsda0

A Papp László Sportarénában megrendezett látványos záróünnepséggel 2017. július 30-án véget ért a Budapesten nagy sikerrel megrendezett 17. FINA világbajnokság. Magyarország az összesített éremtáblázaton 2 arany-, 5 ezüst- és két bronzéremmel az előkelő 9. helyen végzett. Gratulálunk a résztvevőknek!

 

2017.08.16.

A tanulmányaikat ősztől magyarországi felsőoktatási intézményekben megkezdő koreai diákok számára „Pre-Departure Event” rendezvényt tartottunk augusztus 10-én az új nagyköveti rezidencián. Először Csaba Gábor nagykövet köszöntötte a diákokat, majd a National Institute for International Education (NIIED) képviselője, a Hankuk Egyetem (HUFS) Magyar Tanszékének tanára, végül a MediSociety Korea (MSK) igazgatója tartott felkészítő előadást. Az eseményen 50 ...diák vett részt, akik Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal vagy önköltséges alapon fognak Magyarországon (ELTE, PTE, SZTE, DE, LFZE, BME, BGE, PPKE, Semmelweis Egyetem, IBS) tanulni.

2017.09.18.

Kaláka Együttes október 11-i koncertjén a szöuli Ilshin Hall-ban Arany János születésének 200. évfordulójának tiszteletére ad koncertet.
Az irodalmi est műsorán elsősorban Arany János megzenésített költeményei csendülnek fel. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!
A belépés ingyenes, de ülőhelyeket jelentkezési sorrendben tudunk biztosítani. Ezért kérjük, hogy igényeiket minél hamarabb, de – a hosszú Chusok ünnepekre tekintettel – legkésőbb szeptember 29-ig szíveskedjenek le.adni a Nagykövetség hungaryembassy@yahoo.co.kr e-mail címén.
Október 11-én (szerda) a beléptetés 18:30-tól kezdődik.

Az Ilshin Hall szabálya szerint a belépés 6 év felettieknek megengedett.

2017.10.20.

A Koreai Liszt Társaság 37. hagyományos nagykoncertjét október 14-én tartották a Seoul Art Center koncerttermében, amelyen magyar zeneszerzők, Dohnányi, Liszt, Bartók művei csendültek fel a Korean Liszt Society tagjainak előadásában. A Koreai Liszt Társaság vezetője, Hwang Yunha asszony a koncerten ünnepélyes keretek között kitüntette Csaba Gábor nagykövetet, amiért az elmúlt négy évben elkötelezetten támogatta a társaság szakmai munkáját.

ar Nagykövetség az elmúlt években egyebek mellett több nagyszabású ünnepi koncert szervezésében működött együtt a Korea Liszt Társasággal, illetve folyamatosan támogatja a társaság által minden évben megrendezett zongoraversenyt.

2017.10.24.

A Kaláka Együttes október 11-én a nagykövetség szervezésében a szöuli Ilshin Hall-ban lépett fel. Arany János és más magyar költők megzenésített verseinek tartalmát koreai nyelven bekonferálva, angol nyelven kivetítve ismerhették meg a vendégek. Az Ukulele című dalt koreaiul énekelte az együttes. A 150 fős közönség a koncert végén állva tapsolta vissza a zenekart, akik ráadásként a leghíresebb koreai népdalt, a pentaton hangkészletű Arirangot énekelték el koreaiul, illetve magyar szöveggel.

2017.10.30.

Október 26-án a nagyköveti rezidencián tartottuk a Koreai Liszt Társaság idei díjátadó ünnepségét. Az augusztusi IX. Koreai Liszt Zongoraverseny fiatal díjazottjainak (37 fő) Csaba Gábor nagykövet adta át az okleveleket.
A nagykövet és Hwang Yunha, a Koreai Liszt Társaság elnökének köszöntője után a 6 éves HAN Jehui, a zongoraverseny általános iskola 1. évfolyam kategória győztesének virtuóz előadásában hallgathattuk meg Joseph Haydn: F-dúr zongora szo...náta I. tételét (Allegro moderato).
Az augusztus 26. és szeptember 2. között a szöuli SCC Hall-ban megrendezett zongoraversenyen 12 kategóriában 282, 7-30 év közötti fiatal zenész vett részt.
A fődíjas HWANG Ye-eun, a Yonsei Egyetem harmadéves diákja egyéves ösztöndíjat (6500 EUR) kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, emellett egy-egy fellépési lehetőséget a budapesti Zeneakadémián és a szöuli SCC Hallban.
A zsűri elnöke idén is Némethy Attila, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora volt.

2017.11.13.

„EU Goes to Schools”

A szöuli EU-delegáció és az uniós tagállami nagykövetségek összefogásával évek óta sikeresen zajlik az „EU Goes to Schools” elnevezésű program. Az idei sorozat keretében Csaba Gábor nagykövet úr november 8-án a szöuli Dong Yang Gimnázium 80 diákja előtt tartott előadást az Európai Unióról és Magyarországról, rövid politikai, gazdasági, kulturális és oktatási áttekintést adva, és egyben népszerűsítve a diákok számára az európai továbbtanulás lehetőségeit.

 

2017.11.26.

2017. november 24-én került sor a Daegu–Gyeongbuk International Exchange Association (DGIEA) éves gálavacsorájára. A DGIEA tagja többek között a 2008-ban alapított Koreai–Magyar Baráti Társaság (KMBT) is, amelyet Lee Jae-young elnök vezet. Csaba Gábor nagykövet úr a vacsorán elmondott beszédében köszönetet mondott a DGIEA és a KMBT kapcsolatépítő és a diplomaták munkáját segítő munkájáért, és röviden beszámolt a magyar–koreai kapcsolatok elmúlt évekbeli kiemelkedő eredményeiről.

2017.12.04.

Az adventi időszak első hétvégéjén Szöul Seongbuk negyedében Európai karácsonyi vásár nyílt, amelyen első alkalommal Magyarország is részt vett.
A magyar standon Herman Ingrid Szöulban élő cukrászmester portékái (magyaros és karácsonyi motívumokkal díszített mézeskalács és macaron), valamint koreai egyetemeken tanuló magyar diákok által készített gulyásleves, édességek és forralt bor volt kapható. A nagykövetség a stand arculatának kialakításában, valamint a logisztikában nyújtott segítséget. A december 2-i megnyitón részt vett Csaba Gábor nagykövet is. Az eseményen 16 európai ország volt jelen.

2017.02.02.

A szöuli Globális Zöld Növekedési Intézet (GGGI) 2017. december 1-én ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját. Magyarország közel két éve vált az intézet tagjává. Az emlékülésen Csaba Gábor nagykövet mondott beszédet, melyben méltatva az intézet tevékenységét és a Magyarországgal kialakult együttműködését kiemelte a balkáni regionális többoldalú vagyonkezelői alap előkészítésére nyitott GGGI-programiroda 2017 szeptemberi budapesti nyitásának jelentőségét.

2017.12.12.

A Visegrádi Csoport (V4) Magyar Elnökség szervezésében december 6-án teltházas karácsonyi koncertet adott a magyar, cseh, lengyel és szlovák zenészekből álló Central European Jazz Connection elnevezésű dzsesszkvartett a szöuli JCC Art Center-ben. Az együttes, melynek tagjai Fekete-Kovács Kornél (trombita), a szlovák Matúš Jakabčic (gitár), a cseh Tomáš Baroš (nagybőgő) és a lengyel Kuba Stankiewicz (zongora), saját szerzeményeiket adták elő nagy sikerrel. A közelgő ünnepekre .készülve egy ismert karácsonyi dal saját feldolgozásával lepték meg a közönséget – a „White Christmas” című dal nemcsak az ünnep közeledte miatt volt aktuális, hanem a Szöulba a koncert előtt beköszöntött havazás miatt is. A koncert után a házigazda Szöuli Magyar Nagykövetség fogadást adott, ahol magyar borokat, cseh és szlovák söröket, valamint lengyel vodkát is megkóstolhattak a vendégek. Az eseményen a V4-es nagykövetek, diplomaták és a zenekedvelők mellett jelen voltak koreai vállalatok képviselői és a V4-gyel folytatott együttműködésben részt vevő koreaiak is.